Threads of Connection: Co-creating Circular Fashion - Hasselt
10 oktober 2024, 17:00
Molenpoort, Hasselt
gratis toegankelijk
Wat hebben mode, duurzaamheid en menselijke verbinding gemeen?
Ze komen allemaal samen aan bod tijdens deze namiddag, georganiseerd door okret in samenwerking met MUCE. Kom meedoen met Threads of Connection: Co-creating Circular Fashion! Wanneer grondstoffen steeds schaarser worden, is er maar één manier om de verandering aan te gaan. De liefde voor de kleding die we dragen en de verbinding met elkaar leggen de fundamenten voor positieve verandering binnen de kledingsector.
Waarom circulaire mode?
De mode-industrie staat bekend als één van de grootste vervuilers en verspillers van natuurlijke hulpbronnen. Maar er is hoop! Circulaire mode biedt oplossingen door fashionmodellen te ontwikkelen waarin kleding wordt ontworpen om lang mee te gaan, gerepareerd te worden en via upcycling een tweede leven te krijgen.
Wat gaan we doen?
We starten met een inspirerend gesprek met lokale innovatieve ondernemers en mature bedrijven die de circulaire mode omarmen. Zij vertellen over hoe ze de kledingwereld helpen transformeren, met de focus op waarde, zorg en verbinding om de levensduur van kledingstukken te verlengen.
Wat neem je mee?
Daarna gaan we in kleine, gezellige groepen uiteen voor een interactieve sessie. Breng een kledingstuk mee dat jou echt representeert en gebruik het als ijsbreker om je verhaal te delen met anderen.
Door even stil te staan en écht in contact te komen met anderen, begrijpen we beter hoe kleding ons verbindt, met onszelf maar ook met onze herinneringen. Die emotionele band legt de basis voor een circulaire economie waarin kleding weer de waarde krijgt die het verdient — weer gezien wordt als een ‘slow moving consumer good’ — iets wat we koesteren en waarderen, in plaats van snel af te danken.
Heb je items die wat liefde nodig hebben?
Het event fungeert ook als drop-off point voor reparatie en upcycling. Breng je favoriete items mee die in de kast blijven liggen omdat ze wat extra zorg nodig hebben! Als je akkoord gaat met onze reparatieprijs, zorgen de lokale vakmensen ervoor dat je je kledingstuk weer doodgraag wil dragen — je kiest zelf voor pick-up of levering aan huis. Wie zegt dat circulaire mode moeilijk is?
Doe mee en bring your friends!
Iedereen welkom — of je nu ook denkt dat we iets zouden moeten doen aan die duurzaamheid, nieuwsgierig bent naar circulaire mode, of gewoon zin hebt in echte gesprekken en waardevolle connecties — dit event is voor jou. Kom luisteren, delen, word deel van de lokale community. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Het paviljoen
Jong talent verbeeldt de sociale kant van de circulaire economie
Drie opkomende kunstenaars, Tatjana Huong Henderieckx, Pol Olivier en Ged Proost, zullen het paviljoen vullen met kunstwerken om de interactie tussen sociale en circulaire economie visueel te verbeelden. Ze onderzoeken de hele circulaire keten, niet alleen vanuit economisch, maar ook vanuit sociaal perspectief, om deze begrijpelijker en benaderbaarder te maken.
MUCE stelden hen hiervoor enkele kritische vragen over de arbeidsomstandigheden bij het winnen van grondstoffen voor de groene transitie en de status en perceptie verbonden aan de handenarbeid in een circulaire economie. Daarnaast kijken ze naar het imago van restmaterialen: hoe kunnen we schoonheid vinden in het hergebruik en herstellen van grondstoffen en producten?”
Van restmaterialen tot circulair paviljoen
Na het succes van het eerste pop-upmuseum over circulaire economie in 2022, dat in één maand meer dan 6.000 bezoekers trok, heeft MUCE een nieuw concept uitgedacht. We komen naar jou met en reizende tentoonstelling die in de openbare ruimte de dialoog wil aanwakkeren door middel van een circulair paviljoen gevuld met kunst. Hiervoor hebben we Cuypers & Q ingeschakeld voor de realisatie van het architecturale modulair paviljoen. Het Antwerpse architectenbureau, gespecialiseerd in circulariteit, heeft voor dit project gebruik gemaakt van gerecupereerde materialen, zoals restmetalen uit de haven en oude tenten, die na afloop eenvoudig weer in de kringloop zijn terug te brengen. De uitvoering is deels het resultaat van het jonge collectief && en deels door sociaal maatwerkbedrijf CiLab.
Love, hate, debate
Daarnaast organiseren we in het paviljoen verschillende events. Van inspirerende talks over duurzaamheid in de mode-industrie waar we samen met verschillende vrouwen het gesprek wordt aangegaan over verantwoorde consumptie en productie, tot gesprekavonden over actuele topics in Vlaanderen tot afvalkolonialisme in Europa.
MUCE Modulair is gerealiseerd met steun van de Federale overheid, de spelers van de Nationale Loterij, de Koning Boudewijnstichting en Kaira fund. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en te zien op verschillende locaties:
- Operaplein, Antwerpen (14-19 september)
- Beursplein, Brussel (20-26 september)
- Korenmarkt, Gent (27 september – 3 oktober)
- Molenpoort, Hasselt (3-10 oktober)