Tentoonstelling in het Havenhuis
Volgens MUCE kan iedereen een muze zijn binnen de circulaire economie. Iedereen kan er namelijk aan meedoen en elkaar inspireren om mee te doen en zo de circulaire economie bevorderen. Wel moet er aandacht gaan naar het feit dat inspireren en beïnvloeden toch 2 andere zaken zijn. Want wanneer tonen we welke innovaties er zijn en wanneer pushen we welke innovaties moeten worden uitgerold? Hebben enkel politici invloed op de maatschappij door felle uitspraken als “er moet op de pauzeknop worden gedrukt van al die duurzaamheidswetgeving” ? Kunnen burgers in de andere richting politici en bedrijven beïnvloeden meer ambitie te tonen in de duurzame transitie?
MUCE vraagt zich af hoe de haven van Antwerpen hiermee omgaat. Uit die dualiteit stelt MUCE zich een aantal vragen:
- Gaat de opschaling van de circulaire economie snel genoeg?
- Welke circulaire innovaties willen we? Waar is er voor deze innovaties nog werk aan de winkel?
- Wie beïnvloedt wie en wie inspireert wie in de transitie naar en duurzame samenleving?
- Hoe bewaken we dat de beïnvloeding op een juiste manier gebeurt?
- Wie heeft het meeste invloed?
- Kan invloed uitoefenen in meerdere richtingen worden uitgevoerd?
- Kunnen burgers worden betrokken in heel het proces? Kunnen burgers bedrijven beïnvloeden richting meer circulaire economie?
MUCE deed daarom een poging om het havenwezen te inspireren of te beïnvloeden (?) richting meer circulaire economie d.m.v van een tentoonstelling, een krant en een kledingruil. Dit deden we niet alleen maar samen met allemaal muzes. Voor dit project kregen we steun van KEYTRADE BANK om onze activiteiten onafhankelijk te kunnen blijven uitvoeren.