Bestuurder in beeld: Eline Boon
Beste Muze,
Niet alleen België heeft een nieuwe bestuurlijke richting gekozen, ook bij MUCE waait er een frisse wind. Sinds de oprichting in 2018 regelde ik alles alleen maar door de jaren heen ben ik fantastische mensen tegen gekomen die hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. En nu zetelen ze ook in het bestuur van MUCE om kritische feedback te geven en de richting te blijven spiegelen die MUCE wil uit gaan. De komende nieuwsbrieven zullen telkens een interview met een van hen bevatten. Vandaag stellen we Eline Boon voor.
Bestuurder in Beeld: Eline Boon
Eline, ik ken je als experte in circulaire economie die invloed uitoefent op beleid. Je hebt gewerkt bij een kabinet, maar hoofdzakelijk voor de Ellen MacArthur Foundation, dé referentie op het gebied van circulaire economie. Wat weten de meeste mensen nog niet van jou?
Ik ben ook bezig met het schrijven van klimaatfictie om moeilijke concepten in klare taal te brengen bij het grote publiek.
Dat sluit goed aan bij MUCE. Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met de circulaire economie?
Ik wilde altijd al werken rond systeemverandering, milieu en klimaat. Toen ik nog voor de Europese Commissie werkte, hoorde ik daar voor het eerst wat de circulaire economie inhoudt. Wat ik zo leuk vind aan de circulaire economie is dat het gaat over oplossingen en hoe het anders kan, niet per se over minderen. Het discours rond consuminderen schrikt mensen af; de circulaire economie is een positief verhaal.
De circulaire economie krijgt op bedrijfs- en overheidsniveau meer voeten in de aarde. Waar mag toch meer aandacht naartoe gaan?
Het vlinderdiagram dat de circulaire economie uitbeeldt heeft twee kanten: de biologische kringloop en de technologische kringloop. De technologische kringloop krijgt veel aandacht omdat deze gaat over mode, elektronica en mobiliteit. Maar de biologische kringloop verdient evenveel aandacht omdat deze gaat over onze primaire behoeften, zoals de bio-economie die ons voedt. Er mag meer aandacht gaan naar regeneratieve landbouw.
Wat is de grootste drempel die je binnen de circulaire economie herkent?
Ons economisch beleid is enorm gericht op de lineaire economie, van belastingen tot subsidies. Dat maakt het moeilijk om circulaire bedrijfsmodellen te schalen. In het verleden hebben we geprobeerd fiscale hervormingen te pushen op federaal niveau, maar er zijn nog veel ‘dino’s’ op belangrijke posten die de circulaire economie zien als een bedreiging van de welvaart.
Wat zou je bedrijven dan adviseren?
Het is belangrijk dat bedrijven luider zijn over de nodige circulaire transitie. Nu is het Europese Circular Action Plan vanzelfsprekend, maar dit plan uit 2015 om de circulaire economie te bevorderen en de vele regelgevende initiatieven die hierop voortbouwen, waren er bijna niet gekomen.
Ai caramba!
Jean-Claude Juncker (voormalig voorzitter van de Europese Commissie) vond het circulaire actieplan te links en te groen, maar acht bedrijven hebben toen een gezamenlijke brief geschreven om het belang van de circulaire economie te onderschrijven.
Goed nieuws! Wat zou je burgers adviseren?
Stem op de juiste mensen in de politiek en onderschat de kracht van je eigen keuzes niet. Koopkracht heeft al veel bedrijven van richting doen veranderen.