Een nieuw bestuur
Beste Muze,
Niet alleen België heeft een nieuwe bestuurlijke richting gekozen, ook bij MUCE waait er een frisse wind. Sinds de oprichting in 2018 regelde ik alles alleen maar door de jaren heen ben ik fantastische mensen tegen gekomen die hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. En nu zetelen ze ook in het bestuur van MUCE om kritische feedback te geven en de richting te blijven spiegelen die MUCE wil uit gaan. De komende nieuwsbrieven zullen telkens een interview met een van hen bevatten. Te beginnen met Manon Acke Moembo.
Bestuurder in Beeld: Manon Acke Moembo
Hey Manon, naast je eigen bedrijf ‘Two is A Crowd’ dat de PR doet voor duurzame bedrijven, coach je bij #SheDIDIT vrouwen om hun eigen bedrijf op te zetten. Is jouw traject zo vlot als het eruitziet?
Na mijn afstuderen heb ik drie maanden bij een PR-bedrijf gewerkt, maar ik werd ongelukkig van het werken voor niet-duurzame bedrijven. Dit leidde tot mijn besluit om zelf bij te dragen aan een duurzame samenleving. Dus startte ik op jonge leeftijd, vrij naïef, mijn eigen vennootschap. Het was een hobbelig parcours, maar door vol te houden, heb ik nu een mooi resultaat bereikt.
Damn, dat is snel!
Als kind wist ik niet precies wat ik wilde worden, maar ik bewaarde altijd de reportages over vrouwen die impact maakten op sociaal of ecologisch vlak uit de Marie Claire. Dat inspireerde me. Ik wilde ook inspireren, het goede doen en tegelijkertijd zacht blijven. Door ook bij #SheDIDIT te werken, kan ik nu helemaal mijn ei kwijt.
Ik denk dat het een herkenbaar verhaal is dat veel mensen zich eigenlijk niet 100% voelen in hun job maar hun steentje bij willen dragen aan een duurzame maatschappij. Wat zou je andere mensen adviseren?
Ik raad aan om één focuspunt te kiezen en daarvoor te gaan, of het nu in je beroep is, je hobby, of een ander aspect van je leven. Zet je daar volledig voor in, zodat je op andere gebieden mild voor jezelf kunt zijn. Het is belangrijk om je strijd te kiezen. We leven in een systeem waar veel naar elkaar wordt gewezen, wat geen zin heeft. Die druk kun je dus beter loslaten, vooral omdat bedrijven een niet te onderschatten impact hebben gezien hun grootte.
Wat zou je de bedrijven adviseren?
Two is a Crowd werkt veel samen met grote bedrijven. Uit die ervaring zou ik aanraden dat ze hun beslissingsprocessen eenvoudiger maken. Dit maakt het voor de duurzaamheidsverantwoordelijke makkelijker om beslissingen door te voeren. Bij Two is a Crowd werken we ook met kleinere bedrijven, en daar merk ik dat zij veel meer wendbaarheid hebben om effectief duurzaam te ondernemen, ondanks dat ze niet per se veel kapitaal of mankracht hebben. Het is ook extra moeilijk om in een kapitalistisch systeem een nieuw duurzaam bedrijfsmodel op te zetten. Daarom is het omvormen van beleid van uiterst belang.